Tenggrenutställning

  1. Hem
  2. >
  3. Tenggrenutställning

Plats: Nolhaga slott.

Snövit, en av Gustaf Tenggrens illustrationer.

För att högtidlighålla Alingsås 400-årsjubileum 2019 skapas en mobil utställning över Gustaf Tenggren, en av de framstående och världsberömda personer som fötts i kommunen. Utställningen hade premiär den 21 februari på Servicekontoret i Sollebrunn för att sedan efter två månader flytta till Vimpeln under en period och därefter Alingsås kulturhus. Just nu står utställningen på Nolhaga slott.

Gustaf Tenggren föddes i Magra, den 3 november 1896 och blev redan som 14-åring antagen till konstskola i Göteborg. Han fick snart både porträtt- och illustrationsuppdrag och efterträdde 1917 John Bauer som illustratör av “Bland Tomtar och Troll”. 1920 emigrerade han till USA där han byggde sig en karriär som respekterad reklam- och illustrationskonstnär under 1920-talet. 1936 värvades han till Walt Disneys studio i Los Angeles i samband med att produktionen av långfilmen “Snövit och de sju dvärgarna” tog fart. Mellan 1936 – 1939 medverkade han vid ett flertal av Disney’s viktigaste kort- och långfilmer bl.a Snövit, Pinocchio, Bambi och Fantasia. Efter att han slutat hos Disney flyttade han tillbaka till östkusten och bosatte sig på ön West Southport Island i början av 1940-talet. Mellan 1940 och 1962 arbetade han så gott som uteslutande med barnboksillustration, bl.a. med ett antal så kallade Golden Books, många av dem sålda i miljonupplagor. Gustaf Tenggren avled 1970 till följd av lungcancer.

Utställningens innehåll är en kombination av texter, fotografier och reproducerade konstverk av Gustaf Tenggren. Allt visuellt och skrivet material tillhandahålls av Lars Emanuelsson, författare till biografin över Gustaf Tenggren, ”Gustaf Tenggren – en biografi”.

Från vernissagen den 21 maj på Vimpeln. Lars Emanuelsson, författare till boken “Gustaf Tenggren – en biografi” och Birgitta Westergren Lenken, projektledare 400-årsjubileet.

Meny