Jubileumshelgen

  1. Hem
  2. >
  3. Jubileumshelgen

Amanda Andréas och Simon Ljungman

Christer Sjögren

Jakob Karlberg

Klara Hellgren

Jecko & Jessie

Moto Boy

Mariette, Moa Lignell, Ebbot Lundberg, Per Fritzell, Christer Sjögren, Jakob Karlberg, Klara Hellgren, Jecko & Jessie, Moto Boy, Amanda Andréas och Simon Ljungman kommer alla när det vankas jubileumsfest den 20-22 september.

Fullständigt program uppdateras.

Storslaget jubileumsfirande

Om drygt tre månader förvandlas Alingsås till en stor festplats när staden firar hela 400 år. Ett storslaget firande som under jubileumshelgen, den 20-22 september, kommer innehålla temaparker, invigning av nya platser, Kom Loss-mässa och 400 minuters underhållning med musik, sång, historia och humor.

– Det blir en späckad helg där vi hoppas att det ska finnas något för alla, säger Kristina Grapenholm, ordförande i den politiska styrgruppen för jubileet.

Firandet av Alingsås 400-årsjubileum smygstartade redan den 21 september förra året, exakt ett år innan den stora jubileumsdagen, och sedan dess har en rad olika önskeprojekt anordnats den 21:e varje månad. Föreningar, företag, organisationer och privatpersoner har fått en pott pengar att arrangera aktiviteter och evenemang som en del av jubileet.

Den stora jubileumshelgen inleds redan den 20 september med Kom Loss-mässa, som är en föreningsmässa som lyfter frågor inom hälsa och tillgänglighet, och Ungdomfullmäktiges kväll med arrangemang för ungdomarna. Den 21 september, när Alingsås fyller 400 år, väntas ett gediget program med något för alla. Det blir temaparker i Nolhaga där föreningar visar upp sina verksamheter, invigning av Järtas park som lagom till jubileumshelgen har byggts om till barnens park och invigning av Britt G. Hallqvist plats vid Christinae kyrkpark.

400 minuter underhållning

Vid lunchtid bjuds det på jazzkonsert på Stora torget för att sedan när klockan slår 16:19, med koppling till att Alingsås fick sina stadsrättigheter år 1619, påbörja 400 minuters underhållning. Då väntar en storslagen show i två akter när lokalt kända namn blandas med nationella artister. Musik ska blandas med humor och historia, och publiken kommer att bjudas på en del överraskningar i form av artistkonstellationer som aldrig tidigare uppträtt tillsammans. Allt under ledning av konferencier Simon Ljungman, som också har med sig sitt band Simon med vänner.

I Nolhaga park blir det en mindre scen för barnen där underhållningen också ingår i de 400 minuterna. Jecko & Jessie blir där lördagens huvudnummer.

– Vi hoppas att såväl gammal som ung kommer att få en häpnadsväckande upplevelse som de kan minnas i lång tid framöver, säger projektledare Birgitta Westergren Lenken, som avslöjar att det presenteras fler artister senare i sommar.

Men redan nu är det klart att alingsåsaren Moa Lignell är en av alla artister som kommer att uppträda. Bland de övriga finns namn som Christer Sjögren, Mariette, Jakob Karlberg, Klara Hellgren, Amanda Andréas, Ebbot Lundberg, Moto Boy och Per Fritzell. Den sistnämnda ser fram emot att återigen stå på en scen i Alingsås.

– Det är väldigt fint här i Alingsås och jag har varit här tidigare och uppträtt. Det ska bli riktigt kul att komma tillbaka i september, säger Per Fritzell.

Sändas på äldreboenden

Lördagens underhållning från Stora torget kommer att filmas för att kunna sändas på kommunens alla äldreboenden.

– Vi vill att detta ska vara tillgängligt för alla. Därför jobbar vi också på att förstärka förbindelserna till och från Alingsås från andra delar av kommunen under den här helgen, säger Kristina Grapenholm.

Det kommer att finnas 1200 sittplatser framför scenen på Stora torget. Biljetterna som är gratis kommer att släppas den 21 augusti klockan 16.19, mer information om detta kommer senare. Noteras ska att det utöver sittplatserna kommer finnas ståplatser runt hela torget.

Mariette

Moa Lignell

Ebbot Lundberg

Per Fritzell

Meny