Landskyrkan, kl. 18.00.

21 april (+ extrainsatt kl. 19.30)
19 maj
22 september
20 oktober (+ extrainsatt kl. 19.30)

”Rädslans stenar” är en berättelse från andra världskrigets slut in i vår samtid om ett barn som tvingas lämna sitt land och sin familj på grund av krig och maktspel och som vuxen återvänder och får uppleva diktaturens förtryck och skillnaden mellan frihet och ofrihet. Föreställningen, som kommer att innehålla mycket musik, bygger på Bärbel Anderssons självbiografiska text ”Två systrar”.

Alingsås har i ett historiskt perspektiv praktiserat såväl öppenhet som yttrande- och religionsfrihet och har under seklerna kommit att bli en fristad för många människor. Bärbels berättelse är en skildring av ett livsöde bland många andra invånare i Alingsås. Att lyfta fram denna berättelse är en angelägen handling och förhoppningsvis en påminnelse om barns situation i en orolig värld, värdet av frihet och vikten av solidaritet med våra medmänniskor.

Starkare krafter regerar över hennes liv. Statsmän från Väst och Öst. Det kalla kriget kokar. Statsmän som fattar viktiga historiska beslut. Vilka statsmän bryr sig om en liten flicka? En flicka som desperat ropar och gråter efter sin mamma och syster. Statsmän har väl viktigare saker att tänka på. Såsom uppdelning av länder. Justeringar av gränser. Folkomflyttningar. Systern och modern blir kvar i landet bakom muren. Så kom det sig att systrarna växte upp i var sitt land. Den ena systern är jag.” (ur ”Två systrar”)

Premiär den 21 april i Landskyrkan. Därefter finns det möjlighet att se föreställningen 19/5, 22/9 och 20/10 kl. 18.

Text: Bärbel Andersson.
Medverkande: Katja Kott Gustafsson, Sofia Eriksson, Staffan Nattsén, Eva-Karin Andersson och Per Helgesson.
Musik: Emma Undemar och Lollo Konnebäck.
Regi och bearbetning: Staffan Nattsén (ENTEATER)

Meny